Beleggen in ETF’s Tips

Wil jij tips voor beleggen in ETF’s? Weten hoe je zelf start met investeren in ETF’s? Wat moet je kiezen en wat zijn de risico’s?

Beleggen is vandaag de dag niet meer iets wat alleen is weggelegd voor rijke mensen. Die misvatting had ik zelf namelijk voordat ik kennis maakte met beleggen. Ik dacht dat het niet voor mij als gewone burger haalbaar was. Ook met een normaal inkomen wat niet torenhoog is kun je al starten. Let vooral op dat je alleen geld belegd wat je kunt missen.

Beleggen in ETF’s is maar één van de vele vormen om te beleggen. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in losse aandelen of obligaties. In dit artikel ga ik het verder alleen hebben over beleggen in ETF’s.

Persoonlijk vind ik beleggen in ETF vooral geschikt voor de lange termijn. Voor het traden is het handiger om losse aandelen aan te schaffen. Een ETF is wat stabieler vaak als een los aandeel. Wil jij meer tips voor het beleggen in ETF’s? Lees dan de rest van mijn blog!

Welke ETF’s kies je?

Maar welke ETF ga je dan in beleggen? Er zijn er echt enorm veel. Hieronder zal ik je verschillende tips geven in welke ETF’s je kunt gaan beleggen. Ik zal je een aantal voorbeelden met uitleg geven.

Mijn favoriete ETF is met waterstofaandelen. Ik geloof dat waterstof in de toekomst een rol gaat spelen. Daarom is dit de belangrijkste ETF die ik heb gekozen voor de lange termijn. Hoewel ik dit natuurlijk nu nog niet zeker kan weten.

Zelf denk ik dat de ontwikkeling van elektrisch rijden nog doorzet en daarna overgaat op rijden op waterstof. Daarom was voor mij de keuze simpel om te starten in een waterstof ETF. Verder zou ik vooral keuzes maken op basis van waar je zelf vertrouwen in hebt.

Je kunt natuurlijk per bedrijf research gaan doen. Maar je kunt ook investeren in een ETF met bijvoorbeeld:

  • Grondstoffen zoals goud en zilver
  • Ontwikkelingsbedrijven
  • Technische bedrijven
  • Clean Energy compagnies
  • ETF met bedrijven wereldwijd
  • Per werelddeel of land

Ik heb een video op YouTube gevonden die je ook duidelijke tips geeft hoe je makkelijk kunt kiezen tussen de verschillende ETF’s. In deze video krijg 7 tips die het voor jouw makkelijker maken.

In deze video krijg je een aantal goede tips om te kiezen tussen de verschillende ETF’s

Een kleine disclaimer tussendoor. Ik ben geen financieel adviseur. In mijn blog deel simpelweg mijn kennis en ervaring met jouw. Ik kan dus ook geen garanties geven of je wel of geen winst gaat halen. Niemand kan de toekomst in kijken en voorspellen wat alles gaat doen. Ook is het geen snel rijk worden methode.

Ik hoop dat mijn uitleg je meer informatie geeft over beleggen in ETF’s en wat de mogelijkheden voor jouw allemaal zijn.

Voorbeeld ETF’s om in te beleggen

Hieronder geef ik je een aantal tips om in te beleggen. Ook leg ik je iets meer uit over de achtergrond van de verschillende ETF’s.

Meest populaire ETF

Natuurlijke kunnen meningen verschillen over wat de beste of meest populaire ETF is. Onderstaand ETF’s zijn populair bij veel investeerders. Met investering in deze ETF’s creëer je een enorme spreiding in bedrijven. Zeker als je nog niet veel over aandelen en ETF’s weet, is het een aanrader om te starten met beleggen in één van deze keuzes.

I-shares en Vanquard zijn beide hele grote fondsen. Zelf heb ik voor Vanquard gekozen omdat ik hier zelf het eerste mee in aanraking kwam. Maar je kunt dezelfde ETF’s ook van I-shares aanschaffen. Deze lijken enorm veel op elkaar.

  • Vanquard S&P 500: Dit is een ETF die 500 beste Amerikaanse bedrijven trackt. Je investeert hiermee in een stukje Amerikaanse economie. Deze ETF heeft de afgelopen jaren een vrij consistente groei laten zien.
  • Vanquard FTSE All-World: Dit is misschien wel de ETF met de meest brede spreiding. Een spreiding over 50 landen en 3410 landen. Je investeert met deze ETF eigenlijk in een stukje wereld economie. Natuurlijk kan dit met ups en downs gaan. Maar op lange termijn zal de wereldeconomie waarschijnlijk altijd groeien.
tips belleggen in etf's bij degiro
In dit screenshot zie je de meeste populaire ETF’s bij DEGIRO

Mijn tips voor het beleggen in ETF’s:

  • L&G Hydrogen Economy: Deze bestaat uit bedrijven die zicht richten op de ontwikkeling van waterstof. Een vrij nieuwe ETF. Hier zijn nog geen cijfers van het verleden over bekend. Deze kan ik de toekomst dus ook nog steeds alle kanten op gaan. Hieronder leg ik je nog wat meer uit over de waterstofaandelen.

ETF Waterstofaandelen

De ETF in waterstofaandelen is mijn persoonlijke favoriet. Wat ik zojuist al vertelde. Het is nog geen enorm lang bestaande ETF. Je kunt dus niet op basis van verleden een inschatting maken wat deze gaat doen. Een verleden geeft ook nooit garantie voor de toekomst.

De ETF voor waterstof is nu nog laag in prijs. Mocht waterstof echt toekomst hebben dan zal deze nog enorm gaan stijgen. Wat ik dus wel verwacht.

De waterstof ETF waar ik voor het gekozen heeft een spreiding over 21 verschillende bedrijven. Al deze bedrijven specialiseren zich in de ontwikkeling van waterstof en tankstations hiervoor. Ik handel op de Duitse beurs hiervoor. Een Nederlandse ETF bestaat op dit moment nog niet hier voor.

Feitje: In Duitsland zijn ze al verder met waterstof ontwikkeling dan in Nederland. Maar ook in Nederland zijn de eerste 4 tankstations voor waterstof er op dit moment. Voor mij is dit een eerste bevestiging dat waterstof een belangrijkere rol kan gaan spelen in de toekomst.

De ETF die ik gebruik voor waterstofaandelen heet: L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Acc (TDG is de Duitse beurs)

ETF aandelen wereldwijd

Deze ETF heb ik al even aangehaald bij de meest populaire ETF’s. Vanwege de enorme brede spreiding is deze enorm populair.

In het screenshot (hiernaast op desktop, hieronder op mobiel) zie je de grafiek van de afgelopen 3 jaar. Je ziet dat de wereld economie aan het begin van de corona crisis behoorlijk is ingestort. Daarna heeft het zich weer hersteld en zie je weer een gestaag groeiende lijn.

Op dit moment is het spannend of deze door blijft groeien of toch even weer gaat dalen. Maar als je voor lange termijn iets vast zet, hoef je hier natuurlijk niet meer naar om te kijken.

Een tabel zoals deze zie je ook wel terug bij andere ETF’s. Aan het begin van de corona crisis hebben veel bedrijven even een klap gehad. Dit had een perfect moment geweest om in te stappen.

Ook laat ik je hieronder nog even het gemiddelde rendement in een screenshot zien. Deze heb ik gekopieerd uit de white paper. Je kunt van elke ETF de technische details op het internet vinden. In dit document staan ook altijd de resultaten van het verleden.

resultaat etf vanguard all world
Rendement All World Vanguard na aftrek van de kosten
screenshot_vaguard_all_world_degiro
Screenshot Vanguard All-World ETF

Risico met beleggen in ETF

Wat zijn de risico’s met beleggen in ETF’s? Je loopt met beleggen altijd het risico om je geld te verliezen. Beleg dan ook alleen met geld wat je kunt missen. Ook met een ETF kun je je geld verliezen. Alleen is het risico niet enorm groot.

Het grote voordeel bij een ETF is het de enorme spreiding. Een ETF bestaat uit meerdere bedrijven. Dit kan werkelijk elke aantal zijn. Als je in één ETF investeert dan zal je zien dat hier heel veel bedrijven in zitten. Je wordt dan echt voor een ministukje eigendom van een aandelen van al deze verschillende bedrijven.

Als er dus één van deze bedrijven over de kop gaat verlies je dus niet heel erg veel. Je hebt dan nog steeds alle andere bedrijven waar je ook voor een heel klein stukje eigendom van bent.

De bedrijven binnen een ETF kunnen op termijn ook wisselen. Als een bedrijf heel erg slecht presteert, wordt deze automatisch uit een ETF verwijderd. Ook kunnen er andere bedrijven weer bij komen die juist wel goed presteren.

Deze manier zorgt ervoor dat de risico’s met beleggen in ETF’s niet zo enorm hoog zijn. Maar nog steeds is het natuurlijk geen garantie.

Om je risico’s te beperken heb ik hieronder een video. In deze video krijg je de fouten die je niet moet maken met het beleggen in ETF’s. Bekijk de fouten en voorkom dat jij ze maakt!

In deze video ontdek je de fouten die het meest worden gemaakt met beleggen in ETF’s

Beginnen met beleggen in ETF DEGIRO

screenshot tips beleggen etfs degiro
Screenshot gratis ETF’s bij DEGIRO

Zelf gebruik ik de app van DEGIRO om in ETF’s te beleggen. Ik vind dit een hele makkelijke app om hiervoor te gebruiken. Ook heb je de mogelijk om gratis in verschillende ETF’s beleggen. In het onderstaande screenshot zie je dat je gratis trackers kunt selecteren.

Ook bij de beurs kun je kiezen op welke beurs je wilt handelen. EAM is de Nederlandse beurs.

Ook zijn er ETF’s waar je wel voor moet betalen. Deze kosten zie je staan voordat je een ETF aanschaft. Dit is vaak als je een ETF op een buitenlandse beurs aan wilt schaffen.

Daarnaast komen er fondskosten bij kijken. Deze zijn bij DEGIRO erg laag. Dit verschilt een beetje tussen de 0,05 en de 0,5% per jaar. Hier kom je achter door de white papers op het internet op te zoeken.

Wil jij ook starten met beleggen bij DEGIRO? Via onderstaande link krijg je 20,- transactiekosten vergoed. Zorg hiervoor dat je in de eerste 3 maanden voor 20,- aan transacties maakt. Na deze 3 maanden krijg je deze 20,- euro terug gestort. Een account aanmaken is gratis.

Voordat je deze link gebruik wil ik je hieronder nog even iets wat enorm interessant is met je delen. Gezien je interesse in beleggen in ETF’s weet ik zeker dat dit ook interessant is voor jouw!

FIRE beleggen ETF

De term FIRE heb je misschien al vaker voorbij horen komen. FIRE betekent: Financiel Independence Retire Early. Dit betekent financieel vrij worden en vroeg met pensioen gaan. Natuurlijk is beleggen niet de enige manier om financiële vrijheid te bereiken.

Misschien is jouw reden wel om luxer te leven, vaker op vakantie of om inflatie tegen te gaan. Het is heel persoonlijk waarom je zou willen starten in beleggen. Het belangrijkste met de FIRE gedachte goed is het financieel onafhankelijk worden. Zodra je financieel onafhankelijk bent, kun jij alles doen wat jij wilt.

Wil je meer leren over FIRE zijn? Naast beleggen ook andere manieren vinden om financieel onafhankelijk te worden? Er is een hele vette online training ontwikkeld om meer te leren hierover. In deze training deelt Janneke van den Brink haar eigen stappen die zij heeft gezet om financieel onafhankelijk te worden.

De training geeft je eerst meer informatie over FIRE zijn. Daarna krijg je informatie over 9 verschillende manieren waarmee je een passief inkomen kunt creëren. Deze Masterclass is echt ideaal om te ontdekken welke manier van passief inkomen bij jouw past.

screenshot_fire_masterclass_module_4
Screenshot van de FIRE Masterclass. In de module 4.3 gaat het over ETF’s en in 4.4 over Aandelen Selecteren.

Één van deze dingen is het beleggen in ETF’s. Maar daarnaast laat ze je nog veel meer andere manieren zien wat je ook kunt doen. Een spreiding van je investeringen zorgt ook voor minder risico.

De training heet de FIRE Masterclass. Deze is bekend van Financieel Vrije Vrouw (en Vent).

Plaats een reactie