Beleggen

Met beleggen maak je een investering met geld. Het doel van beleggen is dat dit geld in de toekomst meer waard wordt. Op deze manier kan een belegging je meer geld opleveren dan je geld sparen voor later.

Er is altijd een risico om je inleg te verliezen. Doe goed onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren. Het is altijd je eigen verantwoording waar je in investeert. Als je kijkt naar het verleden levert beleggen je gemiddeld zo’n 7% rendement op per jaar. Maar dit is geen garantie voor de toekomst. En natuurlijk maakt het ook verschil waar je in belegd.

Beleggen In Aandelen en ETF’s

Met beleggen in aandelen wordt je een klein stukje mede eigenaar van een bedrijf. Met beleggen in een ETF wordt je eigenaar van een kleine stukje van meerdere bedrijven. Hieronder zitten meerdere bedrijven. Op deze manier wordt jouw belegging gelijk verspreid over meerdere bedrijven.

Je kunt met beleggen in aandelen kiezen voor:

  • Beleggen in één bedrijf
  • Meerdere bedrijven per land of werelddeel
  • Wereldwijde ETF’s
  • Specifieke branches, ontwikkeling of bedrijfsvoering

Beleggen In Obligaties

Met beleggen in obligaties leen je geld aan de overheid. Hiervoor ontvang je een vast rentetarief. Het geld wordt door de overheid gebruikt voor andere projecten of investeringen. Dit bepaald de overheid.

Zelf vergelijk is het met geld lenen voor het kopen van een huis. Op dat moment leen jij geld om iets te doen. Hiervoor betaal je een vast rentebedrag. Met een obligatie is het precies andersom. Jij leent het geld uit en daarvoor ontvang jij een vast rentebedrag.

Met een obligatie kun je ook zelf kiezen of je dit per land, werelddeel of over de hele wereld wilt investeren. Let wel op; Ook met obligaties kun je je inleg verliezen.

Beleggen in obligaties heeft als voordelen:

  • Het is een veiligere keuze dan aandelen
  • Aan het einde van de lening krijg je meestal je geld terug
  • Meer rente opbrengsten dan een spaarrekening
fire_masterclass

FIRE Masterclass Review

Ook wel bekend als Financieel Vrije Vrouw! Wil jij ook een financieel vrije toekomst? Deze FIRE Masterclass is je eerste stap! Meer lezen

belggen in etf's tips

Beleggen in ETF’s Tips

Wil jij meer weten over belleggen in ETF’s? In dit artikel vind je tips hoe jij kunt starten met beleggen in ETF’s! Meer lezen