Hoe word je echt gelukkig?

Hoe word je echt gelukkig? Deze vraag heb je vast al eens over nagedacht. Maar ben je ook tot een goed antwoord gekomen? Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders zijn.

Toch zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt aanpassen om echt gelukkig te worden. In deze blog ga ik je verschillende tips geven om je eigen geluk te verbeteren.

Definitie van geluk

Voordat je een antwoord op de vraag: “Hoe word je echt gelukkig?” kunt geven, is het belangrijk dat je voor jou weet wat voor jou geluk is. Is geluk het hebben van veel geld of veel liefde of een goede baan?

Als je de definitie van geluk op gaat zoeken dan kom je op verschillende antwoorden. Het belangrijkste antwoord is de emotie. Gelukkig voelen. Als jij je gelukkig voelt, dan ben je gelukkig. Je kunt het ook wel omschrijven of zien als een tevreden gevoel.

Soms kan het zo zijn dat alles in je leven mee zit, maar dat je je niet gelukkig voelt. Dan ben je dus ook niet gelukkig. Om dan wel gelukkig te worden, zul je iets moeten veranderen in je leven.

Waar komt het gelukkige gevoel vandaan?

Wanneer is dan het moment dat jij je gelukkig voelt? Die tevreden emotie.

Een gelukkig gevoel ontstaat vaak uit een vorm van lijden. Laat me dit verder uitleggen. Het is natuurlijk niet zo dat je verschrikkelijke dingen mee hoeft te maken om je vervolgens gelukkig te voelen.

Stel je ambitie is het volbrengen van een triatlon. Dit is hiermee ook gelijk de maatstaf waarmee je meet. Als jij met pijn en moeite deze triatlon volbrengt, dan zul je een gelukkig gevoel ervaren.

Stel nu, het is absoluut niet je ambitie om een triatlon te volbrengen. Maar toch wordt je verplicht om dit wel te doen. Het is dezelfde opdracht maar in dit geval zul je er niet zo gelukkig van worden, als in de eerste situatie.

Dit is een voorbeeld hoe een gelukkig gevoel voor mensen door hele verschillende dingen komen. In dit geval kun je geluk ook wel omschrijven als het halen van je persoonlijke doelen.

follow that dream
Follow that dream you want!

Voorbeelden om je eigen geluk na te jagen

Gelukkig zijn is ook een vorm van verbetering. Als er levensomstandigheden van jou positief veranderen, dan zul je hierdoor een gelukkig gevoel ervaren.

Als je je eigen geluk na wilt jagen, moet je weten wat jouw ongelukkig maakt. Ik zal je een aantal voorbeelden geven hoe je je eigen geluk na kunt jagen op het gebied van werk, relatie, wonen, sporten en gezondheid.

Werkgeluk

Werkgeluk is misschien wel één van dingen wat voor veel mensen niet helemaal goed zit. Niet voor niks zijn er zoveel mensen met een burn-out of depressie door het werk.

Je gaat met tegenzin de deur uit en je bent blij als je weer thuis bent. Wat moet je dan doen om gelukkiger te zijn op je werk?

Een oplossing zou kunnen zijn om minder taken op je te nemen zodat je minder stress ervaart.

Maar het kan ook dat het hele bedrijf je tegen is gaan staan. Dan is het misschien tijd om vaarwel te zeggen en aan een nieuwe job te beginnen.

Ga zelf op zoek naar wat de oorzaak is waarom je niet meer gelukkig bent. Pas dan kun je er iets mee gaan doen. Gaat dit niet binnen het bedrijf? Zoek dan gewoon iets anders. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo moeilijk hoeft het echt niet te zijn! 

Geluk in je relatie

Een andere belangrijke factor voor geluk is de liefde en je relatie. Dit is iets wat veel mensen ook als maatstaf gebruiken op geluk aan af te meten.

Ben jij gelukkig in je relatie? Zo ja, waardeer het en geniet ervan.

Ben je niet gelukkig in de liefde of in je relatie, ga dan weer op zoek naar de oorzaak. Is het iets wat in je relatie opgelost kan worden of zijn jullie gewoon niet de juiste personen voor elkaar?

Je relatie zou een persoon moeten zijn waardoor jij een beter mens wordt en niet andersom. Je moet samen beter af zijn dan alleen. Wederzijds respect, vertrouwen en een goede communicatie zijn belangrijke waarden in een relatie.

Het is belangrijk dat je jezelf kan blijven maar ook dat je samen gelukkig bent.

Een relatie zit niet goed als je deze door laat lopen omdat je bang bent om alleen te zijn of als je maar genoegen neemt met iemand om wat voor reden dan ook.

Je mag best een beetje egoïstisch denken. Het is jouw leven en jij moet er gelukkig van worden!

Geluk & relatie

Woongeluk

Hoe en waar je woont kan zeker van invloed zijn op hoe gelukkig je je voelt.Dit hoeft niet eens te zijn omdat je geen huis hebt van een miljoen.

Het gaat met name om woonplezier. Als jij altijd ruzie hebt met je buren, dan zal je woongenot niet zo hoog liggen en je geluk ook in de weg zitten. Het is dan tijd om je ruzie bij te leggen of tijd voor een wat drastischere maatregel. Verhuizen.

Dit doe je niet van de een of de andere dag natuurlijk, maar als iets je geluk in de weg zit dan moet je er wat aan doen. Zoek de oorzaak en pak je probleem aan.

Sportgeluk en gezondheid

Ik weet niet of sportgeluk een echt woord is, maar ik zal je uitleggen wat ik ermee bedoel.

Beweging zorgt ervoor dat je hersenen endorfine aanmaken. Endorfine is het stofje in je lichaam waar je je gelukkig van gaat voelen.

Zo kun je met sporten je eigen gelukkige gevoel creëren. Een simpele wandeling kan hiervoor al genoeg zijn. Ik raad dan ook iedereen aan om een vorm van bewegen in je leven aan te houden. Gewoon iets wat je leuk vind.

Naast de endorfine aanmaak is het ook goed om je hoofd te legen en voor je algehele gezondheid. En ook een goede gezondheid en fit zijn zal je gelukkiger mee zijn, dan het tegenovergestelde.

Een goede gezondheid bereik je ook door gezond te eten en te leven. En dit alles draagt ook weer bij aan hoe gelukkig je je voelt.

Geluk zit in de kleine dingen

Geluk zit niet alleen in grote dingen. Het zijn uiteindelijk ook vaak de kleine dingen die bepalen of je wel of niet gelukkig bent.

Een gezellig avondje met familie of vrienden kan er ook voor zorgen dat je gelukkig bent. Film kijken met je vriend of vriendin kan ook voor een gelukkig gevoel zorgen.

Een dag ontspannen in de sauna kan zorgen voor een gelukkig gevoel. Het beoefenen van je hobby kan je een gelukkig gevoel geven. Een weekendje weg, een dagje uit, een goede gezondheid of zelfs een boek lezen of een spelletje doen kan voor een gelukkig gevoel zorgen.

Het hoeft niet altijd groter en meer te zijn om gelukkig te zijn. Of jij van kleine dingen gelukkig wordt, hangt af van de maatstaf die jij gebruikt om je geluk mee af te meten…

geluk zit in de kleine dingen
Zoek geluk ook in de kleine dingen!

Je eigen geluk in de weg zitten

Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Als je op deze manier blijft denken, dan zit je eigenlijk je eigen geluk in de weg.

Zoals je al eerder in deze blog hebt gelezen, heeft iedereen een andere oorzaak voor een gelukkig gevoel. Als je altijd maar blijft denken dat andere mensen het beter hebben dan jij, dan zul je ook niet het gelukkige gevoel krijgen.

En achter de schermen hebben andere mensen het niet altijd beter dan jij. Stel je vergelijkt jezelf met iemand die een miljoen euro meer tot zijn of haar beschikking heeft. Dan kun je jezelf ongelukkig gaan voelen, omdat jij dit niet hebt.

Wat je ook kunt doen, is als eerste natuurlijk niet te gaan vergelijken met andere mensen. In het voorbeeld van een miljoen euro hebben deze mensen hier hoogstwaarschijnlijk hard voor gewerkt. Over het algemeen komt niemand zomaar een miljoen euro aanwaaien.

Ook al proberen we dit met alle loterijen wel na te streven.

Dat terzijde. Deze mensen met een miljoen euro meer…

Zijn hun wel gelukkig? Misschien is er wel iemand ernstig ziek. Is deze miljoen euro dan nog steeds hetgeen wat voor geluk zorgt? Het antwoord hierop is nee.

Het continu streven naar meer

Het eerste streven van de mens voor geluk zijn alle basisbehoeftes. De basisbehoeftes in het leven zijn gezondheid, eten, warmte en een dak boven je hoofd.

Als je al deze basisbehoeftes in je leven hebt, zul je altijd streven naar meer. Dit is iets wat de mens altijd onbewust doet. Als je over deze basisbehoeftes bezit, dan is het volgende streven misschien het bezitten van een auto. 

Je spaart geld bij elkaar, je volgt rijlessen en je doet examen. (De weg van het ‘lijden’ er naar toe.) Op het moment dat jij je examen haalt en je auto kan kopen dan krijg je dat gelukkige gevoel. Maar niet voor lang.

Er komt het streven naar meer. Een jaar later wil je misschien een mooiere of nieuwe auto. Weer een jaar verder moet je auto meerdere functies hebben. Ga zo maar door.

Het is een weg om je steeds maar weer iets gelukkiger te voelen en een heel menselijk iets om steeds te streven naar meer.

Het antwoord op de vraag: “Hoe word je echt gelukkig?”

Er is niet één vast antwoord op deze vraag die voor iedereen hetzelfde is. Meerdere factoren zijn belangrijk om je gelukkig te voelen. Ik zal je mijn tips geven om zelf je eigen geluk te bepalen.

  • Gebruik geen hoge maatstaf om geluk aan af te meten.
  • Denk vanuit egoistisch oogpunt. Iets moet voor jouw van toegevoegde waarde zijn.
  • Volg je eigen dromen en doelen ongeacht wat andere mensen zeggen en denken.
  • Geniet van de kleine dingen in het leven.
  • Steek energie in dingen die jou energie opleveren. (zoals vriendschappen, liefde of sporten)
  • Vind de oorzaak van alles wat jou ongelukkig maakt en maak een plan om dit te veranderen.
  • Wees open voor nieuwe perspectieven en ideeën.
  • Wees niet bang om te falen in je keuzes. De keuzes waar risico’s aan zitten, zijn vaak de keuzes die naar meer geluk kunnen leiden.
  • Het is jouw leven. Leef het!

De_edele_kunst_van_not_giving_a_fuck_van_mark_manson

Inspiratie voor deze blog heb ik gehaald uit het volgende boek: De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson


Bestel bij bol.com

Plaats een reactie